top of page
  • Εικόνα συγγραφέαNaturea Petfoods Greece

6 τρόποι να προστατέψετε τη ξηρή τροφή

Η ξηρή τροφή είναι μακράν το πιο δημοφιλές προϊόν διατροφής κατοικίδιου στην Ελλάδα. Το 93% των τροφίμων που πωλούνται στα Pet shop μας είναι ξηρές τροφές. Ένα τρόφιμο, που συνδυάζει πολλά διαφορετικά συστατικά σε μια μορφή που οποιοσδήποτε κηδεμόνας μπορεί να διαχειριστεί με μεγάλη ευκολία.

Λόγω του ότι περιέχει χαμηλά ποσοστά υγρασίας, η ξηρή τροφή θεωρείται πολύ ανθεκτικό τρόφιμο οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να διασφαλίσετε την ακεραιότητα του προϊόντος και να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του.

1. Κρατήστε τη τροφή στη συσκευασίας της.

Η τεχνολογία στις συσκευασίες ξηρής τροφής έχει εξελιχθεί ραγδαία και μπορεί να προστατέψει το προϊόν από τους 2 κύριους εχθρούς του, το οξυγόνο και την υγρασία. Μετά τη χρήση πιέστε τη συσκευασία ώστε να φύγει όλος ο αέρας και βεβαιωθείτε ότι έκλεισε καλά. Πάνω στη συσκευασία της τροφής αναγράφονται χρήσιμες πληροφορίες όπως η σωστή δοσολογία της τροφής, η σύνθεση της, αλλά και ο κωδικός του προϊόντος που ίσως σας χρειαστεί σε περίπτωση που το προϊόν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.


2. Μην αδειάζετε τη τροφή αμέσως.

Αρκετοί κηδεμόνες έχουν δικά τους δοχεία ή κάδους όπου αδειάζουν την τροφή μετά το άνοιγμα. Υπολείμματα λίπους και άλλων ελαίων που μένουν στα τοιχώματα του δοχείου υπάρχει πιθανότητα να μολύνουν τη φρέσκια τροφή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης ακάρεων και ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας που μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Να θυμάστε να πλένετε το δοχείο αποθήκευσης τακτικά ώστε να διατηρείται ασφαλές.


3. Προτιμήστε δοχεία αποθήκευσης.

Τα δοχεία αποθήκευσης είναι πολύ αποτελεσματικά στην απώθηση της υγρασίας και του οξυγόνου. Τα πλαστικά δοχεία με το χρόνο γίνονται λιγότερο αεροστεγή, οπότε χρειάζεται να αντικατασταθούν. Βεβαιωθείτε ότι το πλαστικό σας δοχείο είναι από ποιοτικό πλαστικό ασφαλές για χρήση με τρόφιμα. Αν έχετε αμφιβολίες, τοποθετήστε την τροφή μέσα μαζί με τη συσκευασία της και βεβαιωθείτε ότι έκλεισε καλά.


4. Αποθηκεύστε τη σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης για μια ξηρή τροφή είναι κάτω από 21oC και λιγότερο από 15% υγρασία. Αποφύγετε μέρη του σπιτιού που παρουσιάζουν μεταβολές στη θερμοκρασία. Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας, ενώ οξειδώνουν τα λιπαρά της τροφής.


5. Πλένετε το μπολ του συχνά.

Το μπολ που τρώει το ζώο θα πρέπει να πλένετε κάθε μέρα με απορρυπαντικό πιάτων. Τα τοιχώματα του δοχείου μαζεύουν υπολείμματα τροφής που σε συνδυασμό με το σάλιο του ζώου και την υγρασία του δωματίου είναι επικίνδυνο να αναπτύξουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Εμείς δε θα τρώγαμε ποτέ σε βρωμικό πιάτο, άρα γιατί να αφήνουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στα κατοικίδια μας.


6. Αποφεύγετε τη χύμα τροφή.

Όχι μόνο δεν γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχει η τροφή που αγοράζετε, αλλά υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ανάπτυξης μούχλας, μικροβίων, εξάλειψης της θρεπτικής αξίας της τροφής αλλά και προσέλκυσης εντόμων.

Η ευκολία χρήσης, η μεγάλη διάρκεια ζωής και η ποικιλία συστατικών είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ξηρής τροφής. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι το προϊόν είναι άτρωτο, χρειάζεται προσεκτική διαχείριση όπως όλα τα τρόφιμα.


Коментари


ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΟΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ NATUREA

naturea-dog-naturals-puppy-chicken-12kg.
naturea-dog-naturals-adult-chicken-12kg.
naturea-dog-naturals-adult-large-iberian
naturea-dog-naturals-small-breed-tuna-7k
naturea-dog-naturals-adult-lamb-12kg.png
naturea-dog-naturals-adult-salmon-12kg.p
naturea-dog-naturals-wild-boar-12kg.png
Naturals Puppy
Chicken
Naturals Adult
Chicken
Naturals Adult
Large Iberian Pork
Naturals Small
Breed Tuna
Naturals Adult
Lamb
Naturals Adult
Salmon
Naturals Adult
Wild Boar
bottom of page