top of page
  • Εικόνα συγγραφέαNaturea Petfoods Greece

3 Μύθοι για τις ξηρές τροφές που δεν γνωρίζετε.

1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ.

Ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος πάνω στην διατροφή κατοικιδίων. Αν είστε νέοι κηδεμόνες σκύλου ή γάτας προετοιμαστείτε γιατί αυτή τη φράση θα την ακούσετε από κτηνιάτρους, εκτροφείς, φίλους κηδεμόνες κλπ. Ο μύθος αυτός στηρίζεται στο γεγονός ότι η απότομη αλλαγή από μια φόρμουλα τροφής σε μία άλλη προκαλεί στομαχικές διαταραχές στα κατοικίδια, το οποίο είναι απόλυτα αληθές!! Οι στομαχικές διαταραχές όμως δεν προκαλούνται επειδή αλλάζει η τροφή του, αλλά επειδή δεν αλλάζει αρκετά συχνά.


Η διατροφική ποικιλία συμβάλει στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται το ζώο, και στην καλή ψυχολογική του υγεία. Ποιος θέλει να τρώει το ίδιο φαγητό για όλη του τη ζωή; Φροντίστε να εναλλάσσετε τη τροφή του σκύλου σας ανά διαστήματα (πχ από κοτόπουλο σε αρνί κλπ) ώστε να λαμβάνει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και να κρατιέται το πεπτικό του σύστημα σε εγρήγορση.


2. Η ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.

Και ποιος δεν το έχει ακούσει αυτό! Στην περίπτωση αυτή η αλήθεια είναι απλή και αυτονόητη. Οι κροκέτες της ξηράς τροφής δεν καθαρίζουν τα δόντια των σκύλων περισσότερο απ’ όσο μια μπάρα δημητριακών καθαρίζει τα δικά μας. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν μυτερά και κοφτερά δόντια, σχεδιασμένα να τεμαχίζουν το κρέας. Γι αυτό και τις περισσότερες φορές καταπίνουν την τροφή τους αμάσητη.


Η κροκέτα κατά το μάσημα τρίβεται στα δόντια, αλλά δεν φτάνει μέχρι το κάτω μέρος ή κοντά στα ούλα, όπου δημιουργούνται τα περισσότερα οδοντικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα τα κομμάτια της κροκέτας συσσωρεύονται στη βάση των δοντιών ευνοώντας την ανάπτυξη βακτηριδίων. Ειδικά σε τροφές που περιέχουν σιτηρά, τα υπολείμματα υδατανθράκων που παραμένουν στα δόντια διασπώνται σε ζάκχαρα που ευνοούν την ανάπτυξη οδοντικών βακτηρίων.


Μια τροφή χωρίς σιτηρά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι αν θέλουμε τα κατοικίδια μας να έχουν καθαρά και υγιή δόντια θα πρέπει να τα καθαρίζουμε.

3. ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΡΩΝΕ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΓΑΛΑ.

Η γάτα εξημερώθηκε από τον άνθρωπο περίπου πριν 10.000 χρόνια. Σε κανένα σημείο της εξελικτικής της πορείας δεν έμαθε να ψαρεύει. Ο μοναδικός σκοπός εξημέρωσης της ήταν η εκπληκτική της ικανότητα να εξοντώνει τρωκτικά, πουλιά και άλλα μικρά ζώα που απειλούσαν τις σοδειές μας. Παρόλα αυτά το ψάρι είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία λατρεύουν οι γάτες. Αν και δεν αποτελούσε ποτέ μέρος της διατροφής τους, το ψάρι για τις γάτες μας είναι μια εξαιρετική τροφή.


Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το γάλα! Αντίθετα απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι το γάλα δεν είναι ωφέλιμο διατροφικά για μία γάτα. Στα πρώτα στάδια της ζωής τους οι γάτες γεννιούνται με την ικανότητα να μεταβολίζουν το κύριο ζάκχαρο του γάλακτος, τη λακτόζη, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τα νεαρά ζωάκια. Μετά τον απογαλακτισμό όμως το ένζυμο λακτάση που ευνοεί τη χώνεψη του γάλακτος, εξαφανίζεται από την χλωρίδα του πεπτικού, γεγονός που καθιστά το γάλα δύσπεπτο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα θηλαστικά, ακόμα και…, κρατηθείτε…, για τον άνθρωπο!!


Παρόλο που δυσκολεύονται να το χωνέψουν, οι περισσότερες γάτες λατρεύουν το γάλα (ιδίως το πλήρες) λόγω της περιεκτικότητας του σε ζωικά λίπη. Σποραδικά δεν είναι κακό να πίνουν λίγο γάλα, αλλά η μεγάλη κατανάλωση ίσως τους δημιουργήσει στομαχικές διαταραχές.

Πόσα από τα παραπάνω γνωρίζατε ήδη ή είχατε ακούσει; Το κυριότερο, ποιά θεωρούσατε σωστά μέχρι σήμερα;


ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΟΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ NATUREA

naturea-dog-naturals-puppy-chicken-12kg.
naturea-dog-naturals-adult-chicken-12kg.
naturea-dog-naturals-adult-large-iberian
naturea-dog-naturals-small-breed-tuna-7k
naturea-dog-naturals-adult-lamb-12kg.png
naturea-dog-naturals-adult-salmon-12kg.p
naturea-dog-naturals-wild-boar-12kg.png
Naturals Puppy
Chicken
Naturals Adult
Chicken
Naturals Adult
Large Iberian Pork
Naturals Small
Breed Tuna
Naturals Adult
Lamb
Naturals Adult
Salmon
Naturals Adult
Wild Boar
bottom of page